Proč je důležité skládat puzzle?

Skládání puzzle přináší celou řadu výhod, o kterých jste možná ani nevěděli. Jaké výhody to jsou?

Koncentrace a trpělivost

Puzzle jsou skvělým nástrojem pro budování koncentrace a trpělivosti. Umožňují dětem soustředit se po delší dobu na jednu věc a zároveň posilují jejich trpělivost, která je k nalezení vhodného dílku nezbytná.

Motorické dovednosti, zrakové a prostorové vnímání

Během skládání si děti trénují jemnou motoriku a úchop. Uchopováním malých dílků a jejich manipulací si děti zlepšují také zrakové a prostorové vnímání, koordinaci ruky a oka.

Paměť a logické myšlení

Skládání puzzle pomáhat dětem rozvíjet jejich logické uvažování, řešení problémů a rozhodovací schopnosti. Dítě musí uvažovat nad tím, který kousek kam patří, vymyslet strategii a rozhodnout se. Puzzle jsou vhodnou aktivitou, která podporuje také paměťové schopnosti.

Sociální a emoční dovednosti

Úspěšné dokončení puzzle přináší dětem pozitivní emoce, pocit úspěchu a buduje jejich sebevědomí a sebedůvěru. Puzzle podněcuje také sociální interakci. Při skládání ve skupině se děti učí společně hledat řešení, komunikovat a spolupracovat s ostatními.

Jazykové a komunikační dovednosti

Jak již bylo řečeno, skládáním puzzle si děti trénují jemnou motoriku, která mimo jiné ovlivňuje také řeč. Jakékoliv oslabení v oblasti motoriky má tedy vliv na její vývoj. Puzzle jsou tedy jednou z mnoha vhodných aktivit, které podporují rozvoj jemné motoriky, která ovlivňuje vývoj řeči. Puzzle podporuje komunikační schopnosti dětí, rozvíjí jejich slovní zásobu a další jazykové schopnosti. 

Kreativita, radost a dobrá nálada

Puzzle je kreativní činností, které podporuje fantazii, přináší dětem pocit radosti a snižuje stres.

 

Jestli uvažujete nad tím, jak své děti efektivně rozvíjet, puzzle je ideální volbou. 

 

 Instagram Post 1080x1080 px (4)

 Logopedické puzzle najdete zde: 

https://www.logotoc.cz/logopedicke-puzzle-hlaska-r/

https://www.logotoc.cz/logopedicke-puzzle-hlaska-r-2/

 

Zpět do obchodu